המעין

נסיעה בשבת לצורך התרעננות במהלך מלחמה והחייאת משפטי המלוכה / הרב יצחק אבי רונס

הורדת קובץ PDF

הרב יצחק אבי רונס

נסיעה בשבת לצורך התרעננות במהלך מלחמה והחייאת משפטי המלוכה

הקדמה

נימוקי הפסק להיתר נסיעה להתרעננות בשבת

להיכן 'ברח' הדיון בדיני מלחמה?

הלכות היחיד, הציבור והמדינה

הגדרת הלכות מדינה: תהליך ארוך ומתמשך

"עד רדתה - אפילו בשבת"

דברי סיום

הקדמה

בשלביה הראשונים של המלחמה הנוכחית הרבנות הצבאית פרסמה פסק הלכה שלפיו לוחמים שנמצאים בשטחי הכינוס יכולים לנסוע אל בתיהם לצורך חופשת התרעננות קצרה, וזאת גם אם הדבר מחייב נסיעה בשבת[1]. למרות שהכל יודעים (כלשונו של הרב יגאל קמינצקי) ש"הכרעות ציבוריות בעת מלחמה שונות הן מכל פסיקה הלכתית, ויש בהם קולות יתירות", עדיין, עם כל זאת, פסק זה הפתיע רבים. בדברים הבאים נבקש להתייחס לעצם הפסק, כמו גם למה שניתן ללמוד ממנו על המאמץ המתמשך לחדש את הלכות המדינה בימינו.

 

נימוקי הפסק להיתר נסיעה להתרעננות בשבת

בפסק הלכתי מפורט שהופץ בין הרבנים הצבאיים הוסבר שלנוכח שיחות שהתקיימו "עם מאות רבות של מפקדים ולוחמים בשטחי הכינוס"[2] התברר כי מבחינה מציאותית היציאה להתרעננות בבית תורמת "תרומה ישירה, ולא עקיפה" והיא "צורך משמעותי עד מאוד להמשך הלחימה... ומבחינה זו, הדבר אכן 'בנפשם'"[3]. לאור הערכה זו של מידת החשיבות של הדבר, פסק ההלכה, שאותו חיברו הרב אודי שורץ והרב דודי גרינפלד, דן בסוגיות הלכתיות שונות שבהם אנו רואים שביקור של קרובי משפחה עשוי להיחשב לפיקוח נפש שדוחה שבת.

כך, למשל, הם הביאו את פסק השולחן ערוך (שו, ט) בנוגע לטיפול בחולה בשבת ש"חולה דתקיף ליה עלמא ואמר שישלחו בעד קרוביו ודאי שרי", ואת דברי ערוך השולחן (שו, כ) שכתב מסברתו ש"אם הרופא אומר שיש סכנה אם לא יקיימו דבריו [של החולה] - הרי הוא ככל חולה שיש בו סכנה". הכותבים הדגישו שיש כאן משום קל וחומר, וכי ביחס ללוחמים בשדה הקרב יש להרחיב היתר זה יותר מהנאמר ביחס לטיפול בחולה בשבת, ולקבוע שמדובר במציאות של 'פיקוח נפש' גם ברמת סיכון נמוכה יותר.

ההבדל שבין המקרים הוא בשניים. א. בשונה מהחולה, החוסן הנפשי של הלוחם בשדה הקרב "אינו רק מרכיב נוסף על הריפוי, אלא מרכיב יסודי ומהותי, ואולי אף העיקרי, במשימה המוטלת עליו". הלוחם נדרש להילחם בגבורה ובחירוף נפש, ולשם כך הוא זקוק בראש ובראשונה לחוסן, ודומה שכל דבר שיכול לתרום ולהעצים את אותו חוסן - מהווה צורך מצורכי המלחמה"[4]. ב. בנוסף לכך, בעוד שהדיון בחולה מתייחס ליחיד, הרי שבהקשר הנידון המדובר הוא בפיקוח נפש של רבים. על כן יש להגדיר את המצב כפיקוח נפש גם כשהחשש הוא קטן, ולקבוע ש"אפילו סכנה רחוקה לפגיעה בכושר המלחמה של חילי צה"ל מתירה, ואף מחייבת, את 'חילול השבת' הנדרש".

לאחר העלאת טיעונים אלה (כמו גם סברות נוספות) שמקורם בהלכות פיקוח נפש הרגילות, פונים הכותבים לדון בעניין מצד גדרי ההלכה המיוחדים לניהול מלחמה בשבת, ובפרט מצד דין "'עד רדתה' – אפילו בשבת". דין זה מלמד שיש "להימנע מלהיכנס למצבים שיכבידו על הלוחמים העוסקים במערכה בשל קדושת השבת, ככל שהדבר גובל באופן זה או אחר בחשש לפגיעה ביכולת הלחימה". ומכאן למסקנה שהיות והדאגה למנוחת הלוחמים היא חלק מהדאגה הכוללת הנדרשת להבטחת תפקודם השוטף של החיילים, הן משום הצורך הפיזי והן מצד התרומה הנפשית שיוצאת מאותה התרעננות, לכן יש לראות את היציאה להתרעננות כחלק "בלתי נפרד" מהלחימה, ובתור שכזו להבין שהיא כלולה בהיתר "עד רדתה"[5].

 

להיכן 'ברח' הדיון בדיני מלחמה?

סקירה זו מעוררת מחשבה: יותר משבעים וחמש שנה אחרי קום המדינה הרבנות הצבאית מעדיפה לא להסתמך על הלכות ודיני המלחמה. למרות שהדיון כולו עוסק במותר ובאסור בשעת מלחמה, רוב הפסק נסמך על הלכות פיקוח נפש של חולה ולא על העיון בהלכות מלחמה עצמן (המחברים מתייחסים גם לפסקים קודמים שיצאו מבית מדרשה של הרבנות הצבאית בעבר, פסקים שאף הם נסמכו על גדרי פיקוח נפש הרגילים של החולה בשבת). רק לאחר סיום הדיון בגדרי פיקוח נפש הרגילים עוברים המחברים לדון (ובקצירת האומר) בגדרי הלכות המלחמה, שכל כך מתבקש היה להציבם במוקד הדיון כולו. יתר על כן, גם כשהדיון עובר להתמקד בדין 'עד רדתה', הכותבים אינם נסמכים על הגדרתו המרחיבה של הרב שלמה גורן לעניין, והם מדגישים את ההגדרה המצומצמת יותר להבנת גדרו של דין זה המקובלת גם על החולקים עליו[6]. הטעם לכך ברור, והוא נובע מרצונם של המחברים שתשובתם תתקבל על לבם ודעתם של קוראי הפסק. כדי להשיג זאת מן הרצוי להתבסס, עד כמה שניתן, על מקורות הלכתיים מקובלים, ולא על גדרי מלחמה מחודשים שנתונים במחלוקת.

דיני המלחמה לא נתבארו לפרטיהם על ידי גדולי הפוסקים לדורותיהם, והם ראו בהם 'הלכתא למשיחא', מה עוד שבהיעדר מלך וסנהדרין יש המפקפקים על עצם האפשרות להגדיר את מלחמותיה של מדינת ישראל כמי שעונות על גדרי המלחמה ההלכתיים[7]. עברו כשבעים שנה מאז שפרסם הרב גורן את פסיקותיו המחודשים בהלכות צבא, ובפרט דבריו בגדר דין 'עד רדתה', ועדיין דבריו לא מוסכמים, ועוד רבה לפנינו העבודה בתחום ביאור גדרי הלכות מלחמה. משום כך, ההיתרים שנתבארו בדור האחרון ע"י כמה פוסקים ביחס לדין 'עד רדתה' נתפשים כחידוש שאינו מבוסס כדבעי, וניתנת עדיפות ללימוד הלכות הציבור והמלוכה בדרך של דימוי מילתא למילתא בהתבסס על גדרי ההלכה הידועים והמוכרים[8]. אולם יתכן שהרצון להיצמד לגדרי ההלכה של היחיד מרחיק אותנו מאמיתה של תורה, כי אם נסבור שהגדרים ההלכתיים של הלכות היחיד והציבור שונים באופן מהותי כל ניסיון להצטמצם למה שיכול להילמד מהלכות פיקוח נפש של היחיד ירחיק אותנו מכוונת התורה, שקבעה גדרים מיוחדים לציבור הנלחם במלחמה.

 

הלכות היחיד, הציבור והמדינה

מחשבה עקרונית זו, בדבר קיומו של פער של ממש בין הלכות היחיד להלכות המלוכה, הועלתה בפירוש על ידי הרב קוק באחת מתשובותיו. הרב קוק טען ככלל ש"משפטי המלוכה... אינם על פי גדרי התורה של הלכות יחיד". לדבריו נותרו בידינו כיום רק 'שרידים' מתוך הלכות מלוכה רבות שהיו ידועות ומוכרות בעבר, ונשכחו במשך שנות הגלות הארוכות. כדוגמא לפער שבין תחום הלכות היחיד להלכות המלוכה הזכיר הרב קוק באופן כללי את דיני המלחמה כתחום חריג ומיוחד, ואת דין ההסתכנות בשעת המלחמה בפרט. ואמנם מן הראוי להבין מהו הטעם שבגללו התורה התירה לדחות איסורים שונים כדי לאפשר את הניצחון במערכה (ונרחיב עוד בזה בהמשך דברינו). כפי שכתב הרב שאול ישראלי, להפטיר ש'ככה זה', 'כך הוא דין המלוכה' ו'זהו דין המלחמה', אינו הסבר מספק: "שגם משפט מלוכה צריך איזה שהוא הסבר משום מה ולמה הוא חורג מהדינים המקובלים של פיקוח נפש" (חוות בנימין יז, ו).

ונראה שהסבר העניין נובע מתפישת הניצחון במלחמה כמעשה של קידוש שם ה'. כך כתב הרמב"ם (הלכות מלכים, ז, טו) שעל החייל לחשוב ולדעת ש"על יחוד השם הוא עושה מלחמה... ותהיה כוונתו לקדש את השם בלבד". וכפי שכתב הרב אברהם גרודז'ינסקי, משמעות הדבר היא שמלחמות ישראל הם "עבודה של קידוש השם בעולם" (תורת אברהם, עמ' קכב). ובכיוון זה ביאר הרב ישראלי עצמו (במקום אחר) שדיני המלחמה חורגים מדיני פיקוח נפש הרגילים משום שהמלחמה כלולה בדין קידוש השם, ו"כל עיקרו של קידוש השם מחייב מסירות נפש, ולא שייך בזה המצוה של וחי בהם"[9].

הרב יעקב אריאל ציין שהניסיון להשלים חוסר זה, ולהחיות מחדש את הלכות המדינה, זוהי 'משימת דורותינו', הדורות שזכו לצאת משעבוד לגאולה[10]. בדומה לכך כתב הרב זלמן מלמד ראש ישיבת בית אל "שהלכות ציבור שונות מהלכות היחיד", והלכות המדינה אמורות להיקבע על פי "כללים שונים. לא על פי הכללים האישיים הנוגעים להלכות היחידות של כל אחד ואחד". הרב מלמד התייחס גם לאתגר שניצב לפתחינו לאור מיעוט המקורות בעניין, וציין שהשלמת החוסר מחייבת יצירת סדר לימוד מחודש[11]. מתוך תודעה זו הקדיש הרב רא"ם הכהן, ראש ישיבת עתניאל ורב היישוב, ספר שלם לנסיון לבחון את סוגיית פיקוח הנפש הציבורי[12].

 

הגדרת הלכות מדינה: תהליך ארוך ומתמשך

ואמנם, משימה זו לא החלה היום. העקרונות שמאחורי הלכות המדינה או הממלכה נלמדים אט אט, בתהליך שכלשון הרב אריאל יקח כנראה כמה דורות. במבט לאחור אפשר להבחין בשלבים שונים של התקדמות התהליך. יש עניינים שבהם בני הדור הראשון לדיון בהלכות מדינה הניחו יסודות שעליהם נסמכו והעמיקו הבאים אחריהם. כך, לדוגמא, כותב הרב יעקב אריאל בעניין יסודי אחד כי "מי שהניח את היסודות ההלכתיים למדינה יהודית במסגרת דמוקרטית גם לפני בוא המשיח היה הראי"ה קוק... המשיך בכך מי שהיה הרב הראשי לישראל עם קום המדינה הגריא"ה הרצוג, הרחיב, העמיק וביסס עמדה זו מו"ר תלמידו הגדול של הראי"ה, הגר"ש ישראלי, שערך את קבצי 'התורה והמדינה'"[13].

מנגד, יש עניינים שבהם נקודת המבט הציבורי הולכת ומתחדדת, ודעות שנאמרו בתחילה נידחות משום כך. הדבר ניכר היבט באחת מהלכות הציבור החשובות שהתחדשו בכל הנוגע להבחנה שבין דיון בפיקוח נפש ליחיד, לבין ההתייחסות לפיקוח נפש של ציבור גדול. בראשית שנותיה של המדינה הרב שאול ישראלי (שהיה צעיר לימים) ביקר פסיקה שאותה כתב הרב הראשי, הרב הרצוג, בנוגע להפעלת המשטרה בשבת. הרב הרצוג דן בשאלה אם להתיר לשוטרי סיור לנוע בשבת ברכבי המשטרה כפי שהם רגילים בשאר ימות השבוע. הרב ישראלי טען שדברי הרב הרצוג עסקו בנקודת המבט של השוטר הדתי שמנסה לכלכל את צעדיו כיחיד בתוך המערכת, ולא נאמרו מתוך נקודת מבט ציבורית שמביטה על העניין מנקודת מבט מערכתית כוללת[14]. לדעתו על הפוסק לדון בשאלה לא כבעייתו הפרטית של שוטר ספציפי זה או אחר, אלא כחלק מבירור הלכתי איך ראוי לשמור על בטחון הציבור כולו. דבריו העקרוניים של הרב ישראלי בביקורתו זו, והמושג ההלכתי שאותו חידש בכדי לעגן בו את חידושו - "מכשירי פיקוח נפש" - הפכו ברבות הימים ליסוד מוסד בכתיבה ההלכתית בנושאי תורה ומדינה[15].

אין בעובדה זו סתירה לכך שהרב יעקב אריאל ביקר את אחד מפסקיו של הרב ישראלי עצמו, שעסק בהלכות פדיון שבויים, בטענה שהדיון ההלכי של הרב ישראלי חסר משום שהוא דן בבעיה שלפניו "לפי הכללים המקובלים בהלכה", ולא מתוך הפנמת הצורך להסתכל על העניין מתוך "מישור חשיבה ציבורי"[16]. ביקורתו מזכירה את טענתו של הרב שלמה דיכובסקי ביחס להלכה ש"אין פודים את השבויים יתר על דמיהם", כי "הלכה זו אינה אמורה בעת מלחמה", שכן בשעת המלחמה "שיקולי המלחמה גוברים על כל דבר אחר"[17].

הבנה זו, לפיה דיני מלחמה אינם עולים בקנה אחד עם דיני פיקוח הנפש של היחיד, מופיעה בצורה בולטת בדברים שנכתבו סביב שאלת ההתייחסות ההלכתית לשימוש ב'נוהל חניבעל'. כלומר, האם ניתן להתיר ביצוע פעולה שתסכן ביודעין, ואף תפגע במכוון, בחייהם של חיילים יהודים, וזאת בכדי להציל את חייהם של רבים אחרים. הרב יעקב אפשטיין (חבל נחלתו, טז, נד) כתב שלדעתו מחברים שונים שעסקו בנידון הגיעו למסקנות הלכתיות שגויות מכיוון שהם יצאו "מנקודת ראות של פיקוח נפש של היחיד", תוך התעלמות מכך שסמכות המלך בשעת מלחמה חורגת הרבה מעבר לכך, וכוללת אף את האפשרות להורות על "פעולות הגורמות למות חיילי ישראל", גם כאשר מדובר בפעולה שסותרת את "הלכות פיקוח נפש הרגילות"[18].

לנוכח הכרה ברורה זו בדבר מעמדה ההלכתי המיוחד של המלחמה, מפתיע לגלות מאמר שמוקדש לבחינת פעילות יחידת דובר צה"ל במהלך שבתות השנה, ולמצוא שהמאמר מתמקד כל כולו בגדרי פיקוח נפש של היחיד, ואין בו דיון כלל בהלכות מלחמה. השאלה העקרונית ברורה ומובנת: הניסיון לעצב דעת קהל עולמית אוהדת למדינת ישראל מחייב להגיב תקשורתית, במהירות רבה, לאירועים שקורים כל העת. אותו מאמר בוחן מתי, ובאלו תנאים, ניתן להגדיר את הפעולות שכרוכות בניהול המאבק התקשורתי "כתפקיד שיש בו משום פיקוח נפש". במאמר בתחומין הובאו דברי פוסקים שונים שנשאלו לדעתם בעניין (הרב דב ליאור, הרב נחום אליעזר רבינוביץ, הרב שלמה לוי), והם לא הזכירו כלל את האפשרות להתיר את פעילות מערך דובר צה"ל כחלק מהלכות מלחמה (הרב דב ליאור, למשל, טען שאף אם הדבר תורם תרומה של ממש למאמץ המלחמתי, הרי שאין כאן יותר מאשר פיקוח נפש עקיף ולא ישיר, ולכן אפשר להתיר רק מלאכות דרבנן)[19]. הרב יעקב מדן הגיב שיש להכיר בכך ש"התיעוד, הצילום, ההסרטה והפרסום ברבים הם היום חלק מן המלחמה עצמה... לכן, לענ"ד, יסוד היתר חילול שבת כשיש צורך בכך לצורכי צילום אינו בדיני פיקוח נפש ותקנת הציבור, אלא בדיני מלחמה, שהותרה בשבת"[20].

בדומה לכך הועלתה השאלה האם מותר לצלם פיגוע בשבת "כדי להעמיד לרשות כוחות הבטחון תמונות שיעזרו לחוקרים למנוע את הפיגוע הבא". ר' צבי רייזמן דן בדבר מצד גדרי פיקוח נפש, ומוסיף שיש מקום להתיר גם מגדרי 'עד רדתה', שכן "כאשר הרוצחים השפלים משתוללים בסכינים שלופות דבר יום ביומו היא 'עת מלחמה' אשר לה דינים אחרים מ'עת שלום'. ועל כן יש לומר שצילום אירוע טרור הוא חלק ממערכת המלחמה בטרור ודוחה שבת"[21]. והביא שם את דבריו של הרב ישראל רוזן שכתב ש"פשיטא שמותר לצלם", גם באיסורי דאורייתא משום ש"כשמדובר בפעילות מלחמתית (אפילו אם היא יותר עניין למשטרה מאשר לצבא) מול אויב עוין כל כלי 'נשק' הוא בבחינת 'הותרה' ו'עד רדתה'..."[22].

 

"עד רדתה- אפילו בשבת"

עיון בגדרי הלכות מדינה מתמקד תדיר בדרשתו של שמאי הזקן שממשיכים להטיל מצור על עיר שנלחמים מולה גם ביום השבת: "עד רדתה - אפילו בשבת". רבים התחבטו במשמעות המדויקת של הדרשה, ובאופן שדרשה זו מרחיבה את תחום המותר במסגרת המלחמה מעבר למה שניתן להתיר על פי גדרי פיקוח נפש הרגילים. בעניין שלפנינו, אם מבינים שדרשת 'עד רדתה' מלמדת שהשבת 'הותרה', ושמותר לבצע בשבת את כל הפעולות שהינן מצרכי המלחמה כביום חול ממש, הרי זה מייתר את הצורך לבחון אם תרומת היציאה להתרעננות בשבת ליכולת הלחימה עולה בקנה אחד עם ההגדרה ההלכתית של פיקוח נפש, שכן לפי הבנה זו של הדרשה מן הראוי להתיר כל מה שיש בו משום תרומה למאמץ המלחמה[23] והוא נעשה כחלק מנוהל הלחימה הקבוע בימי החול[24], מבלי צורך להבחין אם הפעולה חיונית להצלחת המערכה כולה.[25]

כפי שהוזכר לעיל, דברי הרב גורן היו מחודשים מאוד, ורבים חלקו עליו[26]. ונראה שדווקא מפאת חידושם הרגיש הרב גורן צורך להגביל ולמתן את הדברים. הרב גורן טען שהיתר הלחימה בשבת מוגבל ומתוחם בכך שהוא נוגע אך ורק למלחמה ולא לשגרה, וגם אז הוא מתייחס רק לנעשה בחזית ולא במקומות אחרים, והחיילים שבחזית רשאים לבצע אך ורק את אותן המלאכות שיש להם זיקה ישירה למאמץ המלחמתי. אולם, המתבונן יגלה שהטענה שהשבת 'הותרה' במלחמה איננה חידוש כה גדול, והדבר עולה בצורה פשוטה מהמקורות. ואף אותן הגבלות שבהן הגביל הרב גורן את היתרו גם הן אינן מוכרחות ואינן מתחייבות, וברבות הימים היו מי שביקשו לערער עליהן. נתחיל בכך שעצם הטענה שדרשת 'עד רדתה אפילו בשבת" באה ללמד שהשבת היא בחינת 'הותרה' בשעת מלחמה ולא דחויה, נתפשה בעיני רבים כדבר פשוט. כך למשל טען הרב לוי יצחק הלפרין שחילול שבת במלחמה "לכל הדעות אינו בגדר דחויה אלא הותרה, ומדין 'עד רדתה' אפילו בשבת" (הובאו דבריו בשו"ת בדי אהרון, עמ' 172). והרב מרדכי קרליבך כתב ש"בפשוטו אין זה בגדר דחויה אלא בגדר הותרה" (חבצלת השרון דברים, ב, עמ' רכו). וכן ביאר הרב דוד יצחק מן שלחימה בשבת "שרי גם שלא במקום פיקו"נ... בע"כ הותרה הוא", ודלא כפיקו"נ שדוחה שבת בבחינת 'דחויה'. והסביר שם שמשום כך נלחמים ביום השבת כביום חול "אף אם אין במניעת אותו דבר משום סכנה" (באר מרים, הלכות מלכים ו, יא). ובדומה לכך כתבו מחברים רבים נוספים[27].

כמה מחברים הבינו את היתר 'עד רדתה' באופן מרחיב עוד יותר מהבנתו של הרב גורן. הרב מן, שהוזכר לעיל, השווה את היתר הלחימה בשבת לדברים שאותם כתבו הנצי"ב והגרי"ז שבמלחמה לא חלים דיני פיקוח נפש ["שאינו דין דחייה, אלא שבמלחמה ליתא כלל לפרשת פיקו"נ"]. לדברי הרב מן זוהי ההגדרה הנכונה גם בענין השבת בשעת מלחמה: לא שהתורה התירה את הלחימה משום פיקוח נפש או משום מצוות כיבוש, אלא "שלעניין מלחמה לא נאמרה כלל פרשת שבת... שעל מלחמה לא ניתנה פרשת שבת... ששבת לגבי מלחמה הוא ככל יום אחר".

בדומה לכך כתב הרב משה מנדלבאום שהיתר זה "עדיפא מ'הותרה'... שלכתחילה לא ניתנה השבת לזה". והסביר שגדר ההיתר הוא לא משום "דחויה ולא הותרה, ולא דין דוחי בהם, רק מעיקר הדבר אין שבת כלפיהם"[28]. ניסוחים אלה מרמזים על כך שמדובר בהיתר מוחלט, שאינו מוגבל בהגבלות הנ"ל שהציב הרב גורן.

ובאמת מצאנו רבים שלא הגבילו את ההיתר דווקא לשעת מלחמה[29], ללוחמים בחזית ובשדה הקרב[30] או למלאכות שנעשות כחלק מהמאמץ המלחמתי[31], ואף לא לפעולות נלוות ללחימה (דוגמת עישון סיגריה)[32]. נראה שיש צורך להמשיך לעיין ולהעמיק ולהכריע בעניין היתרים נוספים שיינתנו לחיילים בשעת הלחימה.

כך לדוגמא, בפסק הרבנות הצבאית הוזכר שאחד מדיני המלחמה האחרים – היתר אכילת מאכלות האסורות במלחמה ('קתלי דחזירי') - "לא קיים במלחמה הנוכחית"[33], אך במסמך לא הבהירו מדוע. ואמנם, אחד מראשי ישיבות ההסדר פרסם את דעתו שהיתר זה שייך הלכה למעשה גם במלחמה העכשווית. ההלכה הפסוקה ברמב"ם (מלכים ח, א) היא שאם הלוחמים בחזית הלחימה רעבים, אז מותר להם לאכול את מה שיש. וזה לשונו:

חלוצי צבא כשיכנסו בגבול הגוים... מותר להן לאכול נבלות וטרפות ובשר חזיר וכיוצא בו אם ירעב ולא מצא מה יאכל אלא מאכלות אלו האסורים... מפי השמועה למדו: "ובתים מלאים כל טוב" - ערפי חזירים וכיוצא בהן.

כפי שהסביר הכסף משנה, ברור שלא מדובר כאן על חיילים שהגיעו למצב של פיקוח נפש. צריך לומר שתפקידו של החייל הוא להילחם בכל כוחו, ואם לא יאכל לשובע הוא לא יהיה בשיא כוחו. כך ניסח זאת בשו"ת יד אפרים (סימן יב):

הנצחון תלוי בכושרם המלחמתי וחיזוק גופם של החיילים... שבמלחמה דרוש מכל איש צבא ריכוז של החושים והכוחות למען המערכה שבה תלוי קיום האומה כולה... ועל כן התירו כמה דברים במלחמה, במיוחד מה שנוגע להאוכל והתזונה של הצבא בזמן הקרבות... שיאכל אפילו בלי סכנת נפשות כדי שיחזיק מעמד וינחיל מפלה להאויב. דלמלחמה זקוקים לחיילים שיהיו גבורים... על כן הוה כמו פקוח נפש... של כל האומה.

כלומר, תחושת השובע תורמת ליכולתו של החייל להילחם בכל כוחו[34]. אמנם ברור לפי הבנה זו, שאם יש לפניו אוכל כשר בשפע אין שום היתר לאכול מן האיסור.

אולם יש שהבינו אחרת בכוונת הרמב"ם, ולדידם ההיתר לאכילת מאכלות אסורות במלחמה לא קשור לכך שהחייל רעב לאוכל, אלא כשהוא תאב לאכול מאכל אסור שנמצא לפניו אע"פ שאינו רעב כלל. הכוונה איננה שהוא רעב לאוכל, כי אם "שהוא רעב לאותו דבר" , כלומר תאווה לאכול מאכל טרף זה או אחר שמונח לפניו[35]. כך כתב הנודע ביהודה (צל"ח חולין יז, א):

אפילו יש לפניו מיני מאכלים המותרים אלא שאינם חביבים לו כמו בשר החזיר, והוא רעב - שאוותה נפשו לבשר חזיר הזה, מותר לו... שהתורה התירה לחלוצי צבא שלא יחסר להם שום טוב, ואשר תאוה נפשו הוא הטוב אצלו ומותר לו. ומעתה אפילו אם היו לפניו כמה מיני מאכלות המותרים וגם דברים האסורים, אפילו אם לעינינו הדברים המותרים... טובים ומתוקים יותר מהדבר האסור... אולי לו יותר ערב זה האיסור, ובדעתו תלוי הדבר...

הרב שמואל יודלביץ (חתנו של הרב אריה לוין וגיסו של הרב אלישיב) הבין אף הוא שמוקד העניין הוא הרצון להבטיח ריכוז מלא של החיילים במשימתם: "כל ההיתר הוא כדי שלא יטרדו במלחמה ולא ירפו ידי אנשי המלחמה"[36]. בדומה לכך ציין הרב משה שטרנבוך שהיתר אכילת מאכלות אסורות ודין אשת יפת תואר חד הם: "שאין להגביל חלוצי צבא כשהם בדוחק" (פשט ועיון חולין יז, ב). גם הרב יהושע ון דייק, ראש ישיבת איתמר, פסק הלכה למעשה (שו"ת מבשן אשיב סי' ב):

מכיוון שהחייל נמצא בקרב, ועל מנת לנצח הוא חייב להיות מרוכז רק בענייני המלחמה ולא לדאוג לדברים אחרים, ע"כ התירה לו התורה מאכלות אסורות גם כשיש לו מזון כשר. משום שיצר האכילה עלול להסיח את דעתו ולגרום לו סיכונים מיותרים... וא"כ אם תאב לבשר, אף שיש לו מאכלים אחרים אך לא ערבים לפיו, יותר לו לאכול בשר אף אם אינו כשר... במקרה של לחימה בשטח אויב ואין מספיק מזון לחיילים ויש מזון לא כשר של תושבים מקומיים מותר לחיילים לאכול אוכל שתאב ליבם, בין בשר בין בשאר איסורים... [וגם אם החיילים יודעים שהאספקה בדרך] אינם צריכים להמתין כמה שעות או לאכול אוכל שאינו טעים לחיך.

הרב ון דייק הוסיף:

מכיוון שאנו עסוקים באיסורי דאוריתא חמורים המטמטמים ליבו של האדם, לא מלאני לבי להקל, וע"כ פניתי למו"ר הגר"א נבנצל שליט"א, והוא הורה לי שיש לסמוך על הרמב"ם בכהאי גוונא...

וכן כתב הרב יגאל קמינצקי, שכאשר הדבר נדרש לצורך המלחמה התורה התירה אפילו לעבור "על זימה כמו אשת יפת תואר... כדי שהיא לא תסיט את מחשבתנו מהמלחמה ותגרום ולו באופן קל לנפילה מול אויבינו"[37]. גם הרב דיכובסקי כתב שדחיית איסור ההסתכנות ופיקוח הנפש של החיילים בעת המלחמה מלמדת ש"כל כולה של המלחמה היא ניגוד לפקוח נפש", ואם המלחמה דוחה פיקוח נפש, הרי שהדבר מוכיח ש"הצורך של נצחון במלחמה גובר על הכל"[38], והסיק מכך מסקנות הלכתיות שונות[39].

 

דברי סיום

לנוכח היתרים נרחבים אלה, יש מקום לשוב ולשאול שאלה עקרונית פשוטה: אם אכן התירה התורה לדחות את השבת מפני המלחמה במקרים מסוימים גם כשאין הדבר נכנס לגדרי פיקוח נפש כלל ועיקר, האם ההימנעות מחילול השבת במקרים אלו תחשב לחסידות ולחומרא שעליה שייך לומר שכל המחמיר תבוא עליו ברכה? ושמא להיפך, הימנעות ממה שהתירה התורה מרחיקה אותנו מרצון התורה ומהליכה באורחותיה? התורה ביקשה להבטיח את הניצחון במלחמה, וראתה לנכון משום כך לדחות איסורים מפורשים בשעת הצורך, ויש להקשיב לאמריה וללכת לאורה.

ר' ירוחם ממיר דיבר רבות על כך ששכחנו את 'צורתה' של התורה. חושבים אנו שעיקרה של תורה זה קיום המצוות, בעוד שמהותה אינו אלא הרצון להרבות כבוד אלוקים בעולמו[40]. ושמא עצם הנכונות לדחות את המצוות לטובת ניצחון המלחמה היא עצמה תאפשר ותעזור לנו לכוון את עינינו, לראות 'עין בעין'[41], ולהיווכח בכך ש"מלחמה של ישראל היא קידוש שם שמים בעולם", "וגדולת עם ישראל, וכבודו, הוא עניין של קידוש השם" (תורת אברהם, עמ' קכב). ובכך נזכה להתקרב במעט להבנה שעצם תקומתו של עם ישראל כלביא "לזה מכוון קידוש השם הגדול ההולך ויוצא ממפעל שיבת ישראל לארצו"[42].

 

[1] הכוונה לנסיעה בחזרה ביום השבת לאחר ביקור שהחל בערב השבת, ובנסיבות שבהם הדבר נצרך אף נסיעה לכיוון הבית בשבת עצמה. בהמשך, ההוראה המקורית הגורפת עודכנה וצומצמה. בעבור כמה ימים הרבנות הודיעה שההיתר מכוון דווקא למי שעסק בלחימה בפועל, ואילו ביחס לשוהים בשטחי הכינוס נאמר שההיתר לצאת להתרעננות בשבת תלוי בהערכת המפקדים בשטח ש"אכן ישנה שחיקה משמעותית הפוגעת באופן ממשי בהמשך היערכותם ללחימה".

[2] הכותבים מזכירים כי נתקלו גם בעמדתו של מפקד בכיר שסבר להיפך - לפי הערכתו הוצאת החיילים לביתם דווקא תחליש את רוח הלחימה. אבל כפי שהם מסכמים, למעשה "המפקדים האחראים בפועל בדרג השדה החליטו אחרת".

[3] הכותבים מסבירים שהדבר אינו עומד בסתירה לעובדה שבעבר הלוחמים נעדרו מבתיהם לתקופה ממושכת, לנוכח [א] השינוי שחל במשך השנים בתפישתם של אנשי המקצוע, [ב] המציאות המיוחדת של תחילת ימי המלחמה. מומחי בריאות הנפש הסבירו שההתרעננות נחשבת ל"צורך חיוני, ומשמעותי באופן ישיר להמשך הלחימה", ושהיא "משפרת באופן משמעותי עד מאוד את יכולת הלחימה והתפקוד", כאשר לדבריהם תפישה זו הייתה פחות מקובלת בעבר. [ג] כמו כן, המציאות החריגה של פתיחת המלחמה הייתה כזו שהלוחמים יצאו מבתיהם כשבלב רבים מהם קיימת חרדה על שלום העורף. לאחר הטבח הנורא בשמחת תורה הייתה תחושה אצל רבים שהעורף כולו חשוף לפגיעה ולמעשי טבח ח"ו, וחרדתם של הלוחמים בחזית לשלום המשפחה שמאחור "בוודאי פוגעת במורל הלוחמים".

[4] ועוד הוסיפו שהתרעננות בבית תורמת גם מבחינות נוספות: "היכולת להתקלח, לישון ולאכול בתנאים שאינם תנאי שדה, מחזקת ומעצימה עד מאוד את פעילותו של הלוחם בהמשך המערכה", והדבר יתרום ליכולת שלהם להילחם בצורה טובה ומוצלחת יותר.

[5] הכותבים מדגישים שהכרעתם זו נכונה לכל הדעות החלוקות בהבנת גדרו המדויק של היתר 'עד רדתה'. כלומר, בין אם מבינים כדעת הרב גורן שדין 'עד רדתה' מלמד שהלחימה בשבת היא בגדר 'הותרה', ובין אם מבינים כהבנת הרב נריה ואחרים שזוהי המשך והרחבה של דין 'דחויה' הכללי של פיקוח נפש שדוחה שבת.

[6] הכותבים מפנים לדיון בספר 'תורת המחנה' חלק ב. המעיין ימצא שם שהנפקא מינא בין דעת הרב גורן לדעות החולקים עליו נוגעת לפעולות מלחמתיות "שאין להם כל זיקה להצלת נפשות... שלדעת הגרמ"צ נריה פשוט שאין לבצען בשבת, ואילו לדעת הגר"ש גורן מותר לבצען".

[7] הרב אפרים גרינבלט כתב שדיני מלחמה, וגדר 'עד רדתה', אינם אלא כשיש סנהדרין "או ע"פ מלך", ולכן המלחמות בימינו אינם בגדר "מלחמת מצוה דעל זה בעינן מלך", ולכן עצם הדין של מלחמה בימינו בשבת "ראויה לבירור עמוק" (שו"ת רבבות אפרים, ב, קז). וכך נראית גם דעת הרב אלישיב (קובץ תשובות ב, כט), וכן ביאר כוונתו בהערת עורך בספר כתבי הגרי"ש על מסכת שבת עמ' קנג, שבהיעדר סנהדרין "לא שייך כיום לא מלחמת מצוה ולא מלחמת הרשות, ואין היתר משום עד רדתה", וניתן להתיר להילחם בשבת רק "כשיש בו פיקו"נ ממש". בדומה לכך כתב הרב שטרנבוך (מועדים וזמנים ד, עמ' לא), וכן כתב הרב בנימין זילבר "דבעו"ה דהש"י לא החזיר לנו עדיין מלכות בית דוד, אין לנו לא מלחמת מצוה ולא מלחמת רשות, וכל עיקר דין זה הוא רק הלכתא למשיחא אשר אנחנו מחכים עליו בכל יום שיבוא". לדעתם הלחימה כיום היא רק "מדין פקו"נ דדוחה שבת" (מקור הלכה, שבת, יט, א). הרב יהושע הגר לאו כתב שדברי הרב זילבר מבטאים "אי הכרה ואי השלמה עם תקומת ישראל בארצו, ואי השתתפות בבעיותיו קשייו ושמחותיו של עם ישראל" (העוז והענווה עמ' 245). ויש להעיר שהרב שאול ישראלי כבר העלה שקיים ספק בנידון, עי' בדבריו בארץ חמדה עמ' נא.

[8] דוגמא לדבר: לכל אורך הספר 'הצבא כהלכה' (מעל חמש מאות עמודים) המחבר, שהיה רב צבאי שנים רבות, לא סמך ולו פעם אחת על היתר 'עד רדתה'. כמו כן, ניתן להיווכח בכך בדברי תגובה שכתב הרב אשר וייס למאמר של רבה של המשטרה הרב רמי ברכיהו, שביקש להתבסס על דין 'עד רדתה' על מנת לגבש כללי פסיקה לעבודת המשטרה בשבת. הרב ברכיהו ביקש לטעון שיש ללמוד מכך שבמלחמה התירו כל "פעולה הנכללת בתורת הלחימה ובנוהלי הקרב של הצבא", אף אם אין בה כשלעצמה משום פיקוח נפש, גם לקביעת המותר והאסור באבטחת חיי השיגרה האזרחיים בשבת. הרב אשר וייס הגיב על כך שיש להיזהר מאוד מפני הרחבת היתר 'עד רדתה' מעבר להקשר המלחמתי והצבאי המקורי, והוסיף שאף בנוגע למלחמה עצמה "יש לפקפק" בעצם ההנחה שאנחנו פוסקים למעשה ש"שמלחמה דוחה שבת" גם ללא חשש פיקוח נפש. ועוד הוסיף שבאופן כללי "עדיף להסתמך על היסודות המקובלים והאיתנים של מסורת ההלכה כפי שנתקבלו ע"י גדולי ישראל לדורותיהם", ראו במאמרו של הרב רמי ברכיהו, "הריבונות כשיקול הלכתי", תחומין לט (דברי הרב וייס נמצאים שם עמ' 47).

[9] חוות בנימין, יז, ח. ובהמשך שם: "להאמור שכל היציאה להציל הוא מגדר קידוש השם שאלה זו מיושבת, כי בספק קידוש השם אין דיו ספק נפשות להקל, כי כאמור כל כולו בנוי על מסירות נפש, כמו שהעלה בתרומת הדשן ס' קצ"ט". בדרך זו הסביר גם הרב יגאל קמינצקי את ייחודן של הלכות המלחמה, ובפרט את העובדה שמלחמה דוחה אפילו את איסורי התורה החמורים: "מלחמה של כלל ישראל היא מלחמתו של הקב"ה, ועליה מוסרים את הנפש שיתקדש שמו ולא יתחלל חלילה" (בי מלכים ימלכו, עמ' 119).

[10] "הגלות הארוכה השכיחה מאיתנו את משנה התורה הממלכתי, ורק שרידים מעטים ממנו נותרו בידינו. הם רמוזים בתנ"ך, בתלמוד ובמדרשי חז"ל, ודרכם ניתן להשלים את החסר. זו משימת דורותינו, הדורות שזכו לצאת משעבוד מלכויות ולקומם את ממלכתנו העצמאית". הרב יעקב אריאל בהסכמה שכתב לספרו של הרב גוטל 'ממשפטי המלוכה', עמ' 7.

[11] "אין לנו הרבה הדרכה בנושא הזה, אבל אנו יודעים שהלכות ציבור הן הלכות שונות. היום אנחנו צריכים ליצור סדר חדש של לימוד, ללמוד מהמקורות איך צריך לנהוג בהלכות ציבור". הרב זלמן מלמד אף הוסיף שייתכן ודוקא משום שאיננו יודעים את הלכות הציבור על בוריָן העמידה ההשגחה האלוקית בראש המדינה מנהיגים שאינם הולכים לפי התורה: "כי אנו עדיין לא יודעים את כל הלכות הציבור. ובינתיים נעשה תשובה ויתגלו לנו גם ההלכות הכלליות התורניות, שיורו לנו איך צריך להנהיג ציבור על פי התורה". הרב זלמן מלמד, "שובן של הלכות ציבור", לזמן הזה, עמ' 158-163.

[12] ראו דבריו בשו"ת בדי אהרון: "ברוך ה', בתקופה האחרונה מתמודד עם ישראל עם שאלות תורניות שונות גם מנקודת מבט של ציבור ואומה. לצערנו הרב, בהעדר מסורות מזוקקות בענייני ציבור, הדיונים ההלכתיים מתקיימים, ברוב המקרים, בכליה של ההלכה העוסקת ביחיד, ולא בכלים המיוחדים הנוגעים להלכות הציבור" (שו"ת בדי הארון, פיקוח נפש, עמ' 149).

[13] בספרו הלכה בימינו עמ' 313. מן הראוי לציין עוד את דברי הרב אריאל בסוגיית יחסה של מדינת ישראל לאזרחיה שאינם יהודיים: "הכול כבר נשקל מכל צדדיו על ידי הרב הראשי לישראל עם קום המדינה, הגריא"ה הרצוג... ואנו הולכים בעקבותיו". וראו עוד דבריו באוהלה של תורה, ד, עמ' 162: "את חידושו של מרן הרב זצ"ל, שהעמיד את המושג 'כלל ישראל' במישור שונה מהמושגים האישיים המקובלים, העמיק והרחיב תלמידו מו"ר הגר"ש ישראלי... יורשה לנו להוסיף הסבר לרעיון זה...".

[14] וכן כתבו הרב ישראל רוזן והרב אורי דסברג בפתח מאמרם "השבת במשטרה": "בבואנו לדון בנושא 'עבודת המשטרה בשבת' עניין לנו בהיבט הציבורי של ספק פיקוח נפש... שאלות של פיקוח נפש דיחיד (=חולה) נדונו בכל הדורות... על הגדרת "פיקו"נ ציבורי" נכתב מעט מאוד... הרב ישראלי העניק לנושא את המימד הציבורי הרחב, והכליל במבט ההלכתי את מכלול האירועים הדומים העתידים להתרחש", ראו מאמרם בתחומין, ב (תשמ"א), עמ' 70. ושוב שם עמ' 76: "לא באנו אלא להעיר ולהאיר את הנושא מבחינת המבט הציבורי".

[15] ראו דבריו של הרב ישראל רוזן: "'מרא דשמעתתא' בסוגיות פסיקה ממלכתית ולאומית הוא הרב שאול ישראלי זצ"ל... הוא מניף ידו וקובע כי בשאלות בעלות אופי ציבורי יש לקחת בחשבון לא רק את המקרה שלפנינו, אלא כל המכלול המערכתי, ולהתחשב בכל המקרים העתידיים הדומים שהם כאילו 'לפנינו'" ("ישוב באירוע פיגוע נסיעת עובדת סוציאלית ומנהיג ציבור בשבת", תחומין כג [תשס"ג] עמ' 83).

[16] במסגרת דיון בהלכות פדיון שבויים ובני ערובה ביקר הרב אריאל את האופן שבו הרב ישראלי דן באותה סוגיה. לדבריו הרב ישראלי בחן את שאלת "סיכון המדינה בשחרור המחבלים לעומת סכנת הריגתם של בני הערובה לפי הכללים המקובלים בהלכה של סיכון האחד לעומת סכנתו של אחר, במישור האישי", ולא התייחס לכך שמציאות של מלחמה מחייבת להתייחס אליה "במישור חשיבה ציבורי שבו חלים כללים אחרים" (הרב יעקב אריאל, באהלה של תורה, ד, עמ' 166).

[17] הרב שלמה דיכבוסקי, לב שומע לשלמה, ב, עמ' קיא. לדבריו שם במקרה של חייל שנלקח בשבי, כאשר הצורך לשמור על מורל החיילים מחייב לשחררו בכל מחיר, הדבר מותר, וזאת למרות "הסכנה הנשקפת משחרורם של רוצחים רבים וחזרת הרוצחים הללו לפעילות טרור".

[18] קרובה לכך טענתו של הרב שלמה אבינר שפעולה מסוג 'נוהל חניבעל' מותרת מכח דיני המלחמה, שכן "הלכות פיקוח נפש הינם שונות אצל הפרט ובדיני המלכות" (מחיל אל חיל, ב, עמ' 252). וכך עולה גם מדברי הרב דיכובסקי הנחרצים שבשעת מלחמה "אין דיני פיקוח נפש", ו"הצורך של ניצחון במלחמה גובר על הכול, ומתיר לפגוע בנפשות - כולל לסכן נפשות של עם ישראל כדי לנצח במלחמה" ("הפעלת לחץ פיזי בחקירות שירותי הביטחון", תחומין לט, תשע"ט. וכן כתב במקום נוסף, ש"קנה המדה היחיד" הוא צרכי המלחמה, ולדעתו "שיקולי המלחמה גוברים על כל דבר אחר כולל חייהם של הלוחמים", לב שומע לשלמה, ב, עמ' קיא. בהקשר הלכתי דומה כתב הרב יצחק זילברשטיין שיש מקום להתיר פעולות שיפגעו בחיי חיילנו משום ש"שבשעת מלחמה אין את כל הכללים הרגילים של פיקוח נפש" (חשוקי חמד חולין נט, ב). וכן כתב בספרו שיעורי תורה לרופאים (ה, עמ' 54) ש"כך היא דרך המלחמה", ו"שעת מלחמה שאני". אמנם יצוין שהרב יעקב אריאל התנגד לנוהל חניבעל, וכתב ש"קשה מאוד לומר שמלך רשאי להרוג בידיים ישראל ע"מ להציל ישראלים אחרים", (דבריו הובאו בחבל נחלתו שם). גם הרב דב ליאור כתב נגד נוהל חניבעל, ולדעתו אין שום היתר לפגוע במכוון בחייו של יהודי גם כשהדבר יביא להצלת אחרים (שו"ת דבר חברון, ג, תסא. ולא הזכיר כלל אפשרות שלמלחמה תהיה גדר הלכתי שונה).

[19] ראו במאמרו של הרב אביהוד שורץ 'פיקוח נפש תקשורתי', תחומין, ל, תש"ע.

[20] "עוד בעניין צילום והסרטה של אירועים מבצעיים בשבת", דף קשר, 1305, תשע"ב. תגובה לדברי הרב שורץ דף קשר 1303. יצוין כי בדברים שכתב הרב שורץ בנושא זה יותר מעשור לאחר מכן הוא הזכיר את האפשרות להתיר מדין עד רדתה, וכתב שהדבר יועיל רק לשעת מלחמה אך לא לפעולות שנעשות בעתות שגרה, הדברים הועלו לאתר ישיבת הר עציון, תחת הכותרת "פיקוח נפש תקשורתי".

[21] הרב צבי רייזמן, רץ כצבי אקטואליה בהלכה, א, עמ' קלג. וראו בדבריו שם שהיתר 'עד רדתה' יכול לחול גם בעורף (בניגוד לדברי הרב מרדכי רלב"ג) משום ש"אין כל ספק בנחיצות תחושת הבטחון של האזרחים בעורף כדי לתת תנופה לרוח הלחימה של החיילים למגר את הטרור". והשוו לדבריו של הרב אודי שורץ ש"בשדה הקרב המודרני, העורף הופך לחזית, ויש להחיל גם עליו את גדרי 'עד רדתה'... כדרך שהתירו חכמים במצבים מסוימים לחלל את השבת כדי לחזק את רוחם של הלוחמים בחזית, כך ראוי להתיר לחלל את השבת כדי לחזק את רוחם של האזרחים החיים בחזית שבעורף" ("חוסן לאומי ומשמעותו ההלכתית״, צהר, מ, עמ' 252, ושוב חזר על כך במאמרו במחניך ט: "נראה לעניות דעתי, שמכיוון שבשעת מלחמה העורף נוטל חלק במערכה, ושמירת המורל הלאומי בכל הארץ היא ממש ״מצורכי המלחמה״, והיא הקובעת האם יהיה ניצחון או הפסד במלחמה, ממילא ברור שבשעת מלחמה שמירת החוסן הלאומי אצל כל יושבי הארץ הינה בכלל דין ״עד רדתה", ראו שם עמ' 27, ושוב בסיכום בעמ' 30).

[22] שם, עמ' קלה. והוסיף הרב רוזן שכיום "צילומי האירועים הם ''נשק' במישור הבינלאומי והתקשורתי, והמלחמה מתרחשת בכל עוז גם בחזיתות אלו".

[23] הרב אברהם אבידן ניסח זאת כך: מ'עד רדתה' יש ללמוד להתיר "דברים שאין בהם פיקוח נפש ממשי כל שהדבר בעל משמעות במישור הבטחוני", ואף אם זו "השפעה מסייעת בלבד". ויש להתיר "כל דבר שיש בו משום סיוע לנושא המלחמה גם אם סיוע זה אינו מכריע, כל שהוא סועד ומסייע לנושא המלחמה" (שבת ומועד בצה"ל עמ' יז). ובמקום אחר (דרכי חסד עמ' קמ) הציג הרב אבידן דוגמא נוספת: "במצב של מלחמה כוללת אחד הדברים המשפיעים על יכולת העמידה האיתנה של העם הוא ידיעת מספר החללים ושמותיהם... וכשיש חשש שאם לא תיעשה פעולה מסוימת בשבת הנוגעת לזיהוי חלל... תגדל רשימת הבלתי מזוהים, הרי אף זה בבחינת סיוע למאמץ המלחמתי הכולל".

[24] כך ניסח זאת ר' אברהם וינרוט: "גם מה שאינו מסוכן כלל ייעשה בשבת, ובלבד שכך עושים מלחמה. גדר הדין לחילול שבת יהא אפוא: כל פעולה הנכללת בתורת הלחימה ובנוהלי הקרב של הצבא". והוסיף: "דוגמא לנוהל קרב עשויה להיות פינוי חללים משדה הקרב" (החיים בהלכה, עמ' 127). "פינוי חללי מלחמה הפך להיות חלק מתורת הלחימה של הצבא, למען ידע כל לוחם שלא יינטש בשדה הקרב אף אם יפול חלל, ושהצבא יעשה כל מאמץ כולל סיכון חיי חיילים אחרים כדי להביאו לקבר ישראל..." (אב בדעת, עמ' 510).

[25] הרב נריה גוטל ציין שכל פעולה שנצרכת מבחינה מבצעית, לא רק שהיא מותרת בשבת, אלא שיש לראות זאת כאילו לפנינו עניין שיש בו נגיעה ל"ספק נפשות כלל ישראל". ראו במאמרו "משקלו ההלכתי של המימד הנפשי במלחמה", סיני קלח (תשס"ו). ואמנם הוא ביקר שם את אופי הדיון בספר הצבא כהלכה, כיוון ש"כל ההתייחסות שם אינה נותנת דעתה לייחודן של הלכות מלחמה "עד רדתה", "ציבור" ו"קידוש השם" – שהוביל לעיתים ל"הותרה" מוחלט, ולפי זה כל ההתחשבנות ["נחוץ" – "לא נחוץ"] אומרת מעיקרא דרשני!".

[26] הרב ישראל רוזן תיאר את העניין כ"חידוש מפליג במדיניות ההלכתית של היתרי חילול שבת בתחום הבטחון... המתירה פעילות צבאית יזומה גם ללא הישענות על הלכת פיקות נפש... הן של הפרט והן של הציבור" (בחצוצרות בית ה', עמ' 114). הרב רוזן מציין שפוסקים רבים כולל מתוך הציונות הדתית חלקו על הרב גורן בכך (וכבר הזכרנו לעיל את הדוגמא של ספר 'צבא כהלכה').

[27] ראו, למשל, בנזר הקודש (מכות כב, א): "דשאני מלחמה מפיקוח נפש דעלמא דלא הוי רק דחויה... משא"כ מלחמה דע"כ... שהותרה שבת לאנשי המלחמה". וראו עוד בשו"ת רבבות אפרים ב, קז; שו"ת יחל ישראל ב, ס; הדרת קודש יהושע עמ' קיד; דרך ישרה, ב, נד; מזרח שמש, ד , עמ' סא; וכן במנחת אברהם, ד, א (אלא שהתנסח כמסתפק ובא). בדעתו של הרב יעקב אריאל חל שינוי במשך השנים. במאמר מוקדם שפרסם ("נסיעת רב צבאי בשבת", קשת, א) הוא כתב בבירור "שההיתר למלחמה בשבת הוא בגדר הותרה בעוד שההיתר של פקו"נ הוא רק בגדר דחויה". ואילו בשו"ת באהלה של תורה ב, כתב שעל אף ההבדל בין גדרי פיק'"נ של היחיד להיתר 'עד רדתה' זהו משום ש"במלחמה צריכים להביא בחשבון שיקולים כלליים יותר וארוכי טווח יותר מעבר לשיקולי פיקוח נפש הרגילים", ובכל זאת הדגיש ש"עדיין אין זה בגדר הותרה אלא רק בגדר דחויה".

[28] אור משה, עמ' תקלד. ועוד שם כתב: "ד'עד רדתה' זה גילוי דעת שכאן במלחמת מצוה אין דין שבת, ואין כאן לכתחילה חלות שבת... דאין כאן לא הותרה ולא דחויה אלא... שאין חיוב שבת כלל" (שם עמ' תקא).

[29] ואמנם, הרב גורן עצמו התלבט עד כמה ניתן להחיל גדר זה על פעילות בטחונית שגרתית. הרב אודי שורץ אסף מקורות שונים שבהם התנסח הרב גורן בדרכים שאינן תמיד עולות בקנה אחד ומראות התלבטות בגדרו של הדין. ראו במאמרו: "עד רדתה בזירה האזרחית", מחניך, ט, תשע"ג.

[30] בשו"ת שאילת שלמה (ב, קכז) כתב ש"יש לראות בפעילות הבטחון השוטף, המשך של פעילות צבאית מלחמתית", וחל על זה ממילא היתר 'עד רדתה'. [ובמקום נוסף (שאילת שלמה, ד, פד) פסק שגם על שינוי תוכנית בשבת שמבטל מצב של פיקוח נפש צריך לדווח בשבת, וגם אם זהו אזרח הוא "משולב במידה מסוימת במערכת הביטחון", וכשם שהצבא מבצע את פעולותיו ומדווח על סיומן בשבת "הוא הדין באותו אזרח שאף הודעתו שהגיע לשלום הינה חלק מהמערך הביטחוני"]. בדומה לכך כתב הרב בקשי דורון לתושבי 'מעלה הזיתים', שכונה יהודית מבודדת בדרום הר הזיתים בירושלים, שעצם ישיבתם במקום יש בה משום מלחמת כיבוש הארץ "ובמלחמה מותרים איסורים לא רק משום פיקוח נפש אלא מדיני מלחמה שמותרת בשבת" ומדין עד רדתה, ו"אין לחשוש לאיסורים כדי לא לפגוע במאמץ הלחימה". ומשום כך התיר את ההליכה הרגלית לכיוון הכותל ביום השבת למרות שהדבר יגרור חילול השבת מצד המאבטחים שיתלוו אליהם בדרכם (שו"ת בנין אב, ו, יג). בדומה לכך כתב ב'מזרח שמש' (ד, עמ' סא) שפעילות אנשי השב"כ בימי שגרה גם היא כלולה בדיני המלחמה, "דנראה פשוט שמלחמה אינה דווקא פנים אל פנים מול האויב, אלא כל פעולה של חשיפת המחבלים ותכניותיהם נחשבת כמלחמה", וממילא חלים עליהם היתרי 'עד רדתה' ואכילת קתלי דחזירי. [ויש להזכיר את דברי הרבנים רוזן ורייזמן שהוזכרו לעיל בנוגע להחלת דין 'עד רדתה' על צילום פיגוע טרור בעורף, וכן דברי הרב ברכיהו על החלת דין זה על פעולות שיטור שגרתיות].

[31] במקום אחד הרב גורן כתב שההיתר חל על כל מה שהינו בגדר "הכרח ביטחוני ישיר" (משיב מלחמה א, ט), ובמקום אחר התנסח שההיתר מתייחס לכל מה שיש לו "זיקה ישירה לקרב", ולא ל"פעולות צדדיות" שאין להן זיקה שכזו (תורת השבת והמועד, עמ' 93).

[32] הרב גורן למד זאת מדברי המכילתא: "שלא יהיו ישראל אומרים הואיל וחללנו מקצתה נחלל את כולה, תלמוד לומר: 'מחלליה מות יומת'". לדבריו, כוונת המכילתא ללמד שהשבת הותרה רק לצורך הלחימה עצמה, אך "יש להזהר מלעשות מלאכות אחרות שאינן הכרחיות לבטחון... ולהזהר בכל דיני מוקצה, ויתר דיני שמירת שבת בכל מה שאין הבטחון הישיר מחייב את חילולו" (משיב מלחמה, א ט). בדומה לכך כתבו מחברים נוספים שהיה מקום לטעות ולחשוב שהותרה השבת לגמרי "גם להדברים שאינם שייכים להמלחמה, לכן היזהירנו התורה 'מחלליה וגו'... שלא הותר שבת רק במה שנוגע לענייני מלחמה ממש" (נזר הקודש). וכן כתב בשו"ת רבבות אפרים. אולם, יש להעיר על כך שדברי המכילתא הוסברו גם בדרך אחרת, ולפיה נראה שהמסקנה היא הפוכה - הצפנת פענח הסביר שכוונת המכילתא הייתה לדחות את ההווא אמינא לפיה ניתן להמשיך ולחלל את השבת גם אם הלחימה הסתיימה בעיצומו של יום השבת, "דצריך קרא שחייב על שבת לאחר שעברה הסכנה" (צפנת פענח, הלכות שבת ב, ב). [וכן עולה מלשון ה'לקח טוב' (שמות, לא, יד): "שאם חילל חצי שבת מחמת אונס, יכול יחלל שאר היום, תלמוד לומר מחלליה מות יומת"]. להבנה זו המכילתא סבורה שבמהלך הלחימה השבת הותרה ללא כל שיור כלל, והחידוש הוא שהשבת חוזרת וחלה (עם סיומה של הלחימה) גם על חלקו של היום שנותר.

[33] במהלך מלחמת ששת הימים הרב מרדכי אליהו ענה לשואל שהיות ומדובר במלחמה לכיבוש הארץ על כן הותר לאכול קתלי דחזירי (דברי מרדכי, במדבר, עמ' רמח).הרב שלמה בן חמו (רבה של קרית גת) נשאל בעניין הלכה למעשה לאחר מלחמת לבנון הראשונה, וכתב להתיר את האכילה גם למי שאינו רעב אלא רק תאב (במחיצתם של גדולי ישראל [יפרח], עמ' 91). וכן הורה למעשה הרב יהושע ון דייק להתיר (לאחר מלחמת לבנון השנייה), ראו דבריו להלן.

[34] והשווה לדברי הנצי"ב בהעמק דבר (דברים ו, יא): "ואכלת ושבעת - מותר אתה, לא רק כדי קיום הנפש... [אלא] אפילו כדי שביעה... שביעה גורם בריאות יתירה הנדרשת בעת מלחמה".

[35] הרב שך, ב'אבי עזרי' על אתר, הציע מדיליה אפשרות הבנה כזו בדברי הרמב"ם: "ואפשר אף אם יש לו מאכלים אחרים ממין אחר והוא רוצה רק מאלו המינים שהם אסורים, זה ג"כ נקרא רעב, שהוא רעב למאכל זה". ועיי"ש שכתב בדעת הרמב"ם שדין היתר מאכלות אסורות הוא דין אחד עם דין יפת תואר.

[36] הרב יודלביץ כותב שהיתר מאכלות אסורות, יפת תואר, ודין 'עד רדתה' כולם נובעים מיסוד משותף אחד: "דהתורה מנעה כל שום הפרעה שיהיה בצבא המלחמה. אם אין להם לאכול ויהיו רעבים יהיה כשלון במלחמה, וכן יפת תאר אם לא נתיר להם יהיה מחשבותם טרודים ביצר ולא יתנו לב למלחמה... לכן התירה התורה" (מעיל שמואל, חולין יז, ב). ובמקום נוסף כתב שהיתר יפת תואר הוא: "כדי שלא יטרפו במלחמה, וכדי שלא יגרמו חולשה במלחמה", ובדומה להיתר מאכלות אסורות "שאם לא יאכלו יהיה להם שטן במלחמה... וכמו שמצינו דהתורה התירה גם בשבת עד רדתה אפילו בשבת, דאם יחדלו מהמלחמה בשבת יהיה שטן במלחמה" (מעיל שמואל, קידושין דף כא). והסביר שזו כוונת הביטוי 'לא דיברה תורה אלא כנגד יצר הרע': "הכוונה דהיצר מטריד מהמלחמה ולכך התירה התורה". [בדומה לכך הסביר גם התורה תמימה (דברים, כא, עב) שמדובר בעיקרון שנוגע אך ורק לשעת המלחמה ולא קשור לשום איסור אחר "דנימא דכיון שאפשר שיעבור באיסור נתיר לו שיעשה בהיתר... דלא נאמר כלל זה אלא במלחמה, דאז צריך שיהיה רוח כל איש נכון בקרבו, ולא יצער נפשו, כדי שיוכל לעמוד בקשרי מלחמה", והוא מסיף שמטעם זה הותרו גם קתלי דחזירי בשעת מלחמה].

[37] 'בי מלכים ימלכו', עמ' 124. והוסיף שם ש"מטעם זה התירו לסוכני מוסד ושב"כ לאכל מאכלות אסורות ולהיטמא לנשים כשהדבר נדרש לצורך הצלת כלל ישראל". במקום אחר התנסח מעט אחרת, וכתב: "שהצורך לנצח במלחמה למען קדושת שמו, הוא זה שמביא את התורה להתיר יותר מאשר במצבים אחרים של פקוח נפש" (דבריו הובאו בשו"ת בדי אהרון, עמ' 183).

[38] לב שומע לשלמה, ב, עמ' קה. והסביר שם שעצם הגדרת המלחמה היא שהיא דוחה פיקוח נפש של כל חייל וחייל, כדברי המנחת חינוך שדין פקוח נפש לא נאמר במלחמה. "בעת מלחמה בטלים כל הכללים כולל כללי פקוח נפש והכל מכוון למאמץ המלחמה... מבחינת ההלכה במצב של מלחמה אין דיני פקוח נפש... הצורך של נצחון במלחמה גובר על הכל ומתיר לפגוע בנפשות, כולל נפשות של עם ישראל בכדי לנצח במלחמה" (אסיא קיט-קכ עמ' 79). הרב אברהם וינרוט הטעים זאת כך: העובדה שחיילים מצווים לסכן את נפשם בעצם היציאה לקרב מוכיחה ש"ערך חיי האדם נדחה במצב המלחמה", וממילא מובן ש"נדחה במצב זה גם ערך השבת שהוא ערך פחות מהערך של פיקוח נפש". לדבריו, ההיתר כולל כל דבר שיש בו "צורך מלחמתי", ושהוא חלק מאופן ניהול המלחמה ביום חול: "בהתאם לכך, אילו היה נוהל קרב שלפיו הולכים למלחמה עם תזמורת בראש, וזה היה דרך הלחימה הנוהג, הרי שדבר זה היה מותר אף בשבת, למרות שברור כי תזמורת זו "אינה עניין של מניעת סכנה ואין בה כל פיקוח נפש" (החיים בהלכה, עמ' 127).

[39] "במצב של מלחמה קנה המידה היחיד הוא צורכי המלחמה", ולכן אפשר להעדיף את חייו של יחיד שרבים זקוקים לו על פני רבים, וכן מותר משיקולים של העלאת "מורל הלוחמים' לסכן את חייהם של חיילים רבים בכדי להציל פצוע, או בכדי לפנות חללים, שכן "שיקולי המלחמה גוברים על כל דבר אחר, כולל חייהם של הלוחמים" (לב שומע לשלמה, ב, עמ' קט. וראו עוד בהמשך דבריו שם).

[40] דעת חכמה ומוסר חלק ב מאמר יב, חלק ג מאמר לב-לג: "לומדים אנו תורה ואיננו יודעים מה לומדים, מהי הצורה של תורה. אנחנו נאמר כי הצורה של תורה היא לציית את המלך, לסור למשמעתו במצוה זו ובמצוה אחרת. אבל זהו מחמת שנשתכחה אצלנו הצורה של תורה, יסוד כל התורה כולה אינו אלא עניין "כבוד", כבוד מלך, וזהו העיקר, וקיום מצות המלך הוא הטפל".

[41] ראו בשיחות הרצי"ה, שמות, עמ' 89.

[42] וראו שיחתו של הרב עמיאל שטרנברג, בספר כי עין בעין יראו, עמ' צט-קא.